Kadınlarda Genital Organların Anatomisi
Kadınlarda genital organların anatomisi dış ve iç genital organlar olarak ikiye ayrılır.
Kadınlarda Dış Genital Organlar: Kadınlarda dış üreme organlarının hepsini kapsayan yapıya vulva denir. Vulvada Mons pubis, dış dudaklar – büyük dudaklar ( labum major ), iç dudaklar – küçük dudaklar ( labium minus ), vajina girişi ve idrar çıkış deliği, , klitoris ve klitorisin üstünü örten klitoral hud ve sünnet derisi bulunur.
A) Kadınlarda Dış Genital Organlar:
Vulva :
Genital bölgeye karşıdan bakıldığında görünen alanın tümüne vulva denir. Vulva sınırları içinde yer alan yapılar şunlardır: Venüs tepesi ( mons pubis), büyük yada dış dudaklar (labia majora) , küçük yada iç dudaklar ( labia minör) , klitoris, Bartholin bezleri, Skene bezleri, üretra ve vajinal açıklık.
Mons pubis ( Venüs tepesi ):
Mons pubis resim 1’de mavi renk ile gösterilmiştir. Vulvanın en üst kısmında bulunan yağ ve gevşek bağ dokusundan oluşan yapıya mons pubis denir. Ergenlik döneminde kıllanmaya başlar. Mons pubis cinsel ilişki sırasında bir travmaya karşı yastık görevi görür. Mons pubisde bulunan yağ bezlerinin salgıladığı feromonlar cinsel çekiciliği de tetikler.
Dış dudaklar – büyük dudaklar ( labia majora):
Dış dudaklar resim 1’de pembe renk ile gösterilmiştir. Dış dudaklara büyük dudak da denmektedir. Vulvar bölgede yukarıdan aşağıya doğru uzanan, yağ dokudan zengin ve dolgun görünen deri katlantılarıdır. Pigment bakımından zengin olduğu için vulvanın diğer bölgelerine göre renki daha koyudur. Cinsel uyarılma sırasında dış dudaklar kanla dolar ve ödemli görünür.
İç dudaklar – küçük dudaklar ( labia minora) :
resim 1 ve 2 ’de yeşil renk ile gösterilmiştir.
İç dudaklar küçük dudak olarakda adlandırılmaktadır. Klitoris baş kısmı ile klitoral hodtan başlayıp vajen alt noktasında sonlanan deri katlantısıdır. Cinsel ilişki sırasında kanla dolup daha dolgun bir hal alır. İç dudakların klitorisin baş ( glans klitoris ) kısmına bağlantısını sağlayan yapıya frenulum (reim 2’de açık kırmızı) renk denir. İç dudakların klitoral hod ile bağlantısını sağlayan yapıyada klitoral hodun yan katlantısı ( resim 2’de pembe renk) denir.
Sünnet derisi ( prepuse of klitoris – foreskin ):
Sünnet derisi resim 2’de sarı renk ile gösterilmiştir. Klitoral hodun her iki yan tarafında bulunur. Özellikle labioplasti ameliyatlarında sünnet derisininde düzeltilmesi gerekmektedir.
Klitoris:
Klitoris erkeklerdeki penisin kadınlardaki karşılığı yani analoğudur .Klitorisin dışardan görünen tek yeri glans klitoristir (klitorisin baş kısmı). Klitorisin diğer bileşenlerini ( gövde, kavernos ve kök ) Resim 3’ den inceleyebilirsiniz.
Klitoral hood :
Resim 2’de kırmızı renk ile gösterilmiştir.
Kliorisin baş ve shaft dediğimiz gövde kısmının üstünü örten deri örtüsüdür. Klitorisin baş kısmını sürtünmeye karşı korur.
Frenulum:
Resim 2’ve 4’de açık kırmızı renk ile gösterilmiştir
Frenulum bağ demektir. Klitoral frenulum klitorisin başı ile iç dudaklar arasındaki bağlantıyı sağlar. Cinsel ilişki sırasında penis hareketlerinin oluşturduğu titreşimi klitorise iletir. Labioplasti ameliyatlarında bu bağlantının bozulmaması cinsel ilişki kalitesi acısından önemlidir.
Üretral açıklık ( üretral opening) :
İdrarın dışarıya çıktığı açıklığa üretra denir
Vajina açıklığı ( vaginal opening ):
Doğumun ve cinsel ilişkinin gerçekleştiği ve kızlık zarı ile cevrelendiği yere vajinal acıklık denir.
B) Kadınlarda İç Genital Organlar:
Kadınlarda iç üreme organları vajina, rahim ( uterus ), tüpler ( tuba üterina ) ve yumurtalık ( over ) oluşur. Her bir organı yeri geldiğinde ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Vajina:
Vajina Hem iç hem de dış üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Seks, adet, hamilelik ve doğumda rol oynayan güçlü bir kanaldır.
Rahim ( uterus ):
Gebelike bebeğin anne karnında büyüdüğü ve adet kanamalarının gercekleştiği organdır.
Tüp ( tuba üterina ) :
Tuba üterine kadının her ay yumurtladığı yumurtayı yumurtalıktan alıp rahimin içine ulaşmasını sağlayan boru şeklinde bir yapıdır.
Yumurtalık ( over ) :
Yumurtalıklar rahimin her iki yanında tüplerin uç kısımlarında 3-4 cm büyüklüğünde oval şekildedir. Adet döngüsünü sağlayan hormonları ve çocuk oluşmasını sağlayan yumurtaları üreten organdır.